Wil je tot ontspanning komen met je team of met je gezin?

Ga eens samen spelen! Niet om te winnen maar om te doen.

Kinderen mogen nog spelen maar leren het af naarmate ze steeds meer onder druk gezet worden om te presteren. MOETEN. Er moet zo vreselijk veel. Ook de hoeveelheid regels waaraan je MOET voldoen. Onderdrukking door het systeem. Blokkeren en stagneren. Elke morgen MOET je naar je werk en daaraan voldoen. Er is onderdrukking van de zelfexpressie want je MOET je aanpassen aan protocollen, afspraken, structuren, regels, inspectie, controle, standaarden, normen, waarden, cijfers, kpi’s, scores, winst, omzet, kijkcijfers, fraude, etc.

Uiteindelijk levert dit veel stress op, gaan mensen zich raar gedragen, worden bondjes gevormd of buiten gesloten. Dominantie en onderdrukking. Empathie verdwijnt. Angst voor gezichtsverlies. Schaamte. En zo komen mensen in een burn-out of (loyaliteits-) conflicten terecht. Onveiligheid. Ziek worden. Trauma. Vluchten in (zelf)verdoving.

Met een beetje geluk heb je een creatief beroep en krijg je de ruimte om te doen waar je blij van wordt. Werk je samen op basis van gelijkwaardigheid. Niet om te winnen.

Kinderen MOETEN ook steeds meer.

Spelen ontspant. Laat stresshormonen dalen. Ontspanning maakt mensen gemakkelijker in de omgang. Gelijkwaardig. Dan ontstaat een veilige sfeer. Geeft ruimte aan zelfexpressie. Er ontstaat verbinding met jezelf en de ander. Openheid. Vrijheid. Geen angst voor gezichtsverlies dus kwetsbaar mogen zijn. Weten dat je veilig bent. Empathisch. Samenwerking uit vrije wil. Steunend. Zonder maskers. Autonoom. Verantwoordelijk.

De mensen die zijn opgevoed in een cultuur van belonen en straffen hebben geleerd om te MOETEN. Zwart-wit. Dwingend. Hiërarchisch. Aanpassen. Overleven. Angst. Destructie. Uit verbinding gaan met jezelf en de ander. Groot of klein ego. Eigenlijk een vorm van ontmenselijking. Die je doorgeeft aan je kinderen. Zelfs sport wordt gedaan om te winnen. Dat is het enige wat telt. Winnen of verliezen. Ook in de wetenschap. Concurrentie. Bewijsdrang. Gelijk willen hebben. Drang en dwang. Afhankelijkheid.

Mensen wat doen wij onszelf aan?
Veranderen lukt als we niet meer moeten maar MOGEN. Ruimte. Vertrouwen. Veiligheid.
Leren en werken is leuk als we onze eigen weg kunnen kiezen. In vrijheid.
Sporten hoort spelen te zijn. Een gezonde leefstijl hoort spelen te zijn. Dat is leuk!

Ik begrijp het wel dat de samenleving instort. Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn.
Kijk maar om je heen.

Wilma Dijk