Over mindset en persoonlijke ontwikkeling

Hoe jij in het leven staat en naar de dingen kijkt bepaalt wat je waarneemt en hoe je daar op reageert. Wat jij meemaakt en leert in het leven kan je mindset veranderen. Je kunt open staan voor nieuwe inzichten maar het kan ook zijn dat jij alles wat nieuw is afschermt. Je bent niet bereid om te veranderen of te leren. Vaak is het zo dat, pas als je genoeg last krijgt, je bereid bent om te leren en te veranderen.

Dat is waar persoonlijke ontwikkeling plaatsvindt.

Je kunt van mij leren om door een andere bril te kijken en om een ander perspectief te krijgen. Leren kijken naar jouw verdriet en pijn en deze gaan verwerken. Niet anderen de schuld te geven of te vluchten in werk, genotsmiddelen, medicatie, gamen, relaties die slecht voor je zijn of buitensporig sporten. Leren waar je grenzen liggen en hoe je die kan aangeven en bewaken. Leren wat je kwaliteiten en valkuilen zijn. Anderen om hulp leren vragen.

Soms verliezen mensen zich in woede-aanvallen die tijdelijk maken dat ze denken dat ze sterk zijn en superieur aan anderen. Ook dit is een manier van overleven i.p.v. leven. Een groter ego is nodig om de onzekerheid te maskeren. Te bescheiden zijn kan ook waardoor mensen ondergesneeuwd dreigen te raken. Problemen met gevoelens van schuld en schaamte. Die overigens niet terecht hoeven te zijn.

Velen van ons zijn opgegroeid in disfunctionele gezinnen waar weinig over gevoelens werd gesproken en emoties ter zijde werden geschoven. Waar soms iemand de zondebok werd en grenzen werden genegeerd. Sommigen namen de taak van hun ouders over. Ouders die emotioneel niet beschikbaar waren voor hun kinderen. Gebroken gezinnen of verstoorde verhoudingen. Soms huiselijk geweld. De schaduwzijden van het ouderschap. Elke ouder wil het beste voor zijn kinderen maar vaak gaat er iets mis. Vaak weten we niet wat wij en onze kinderen nodig hebben. We doen maar wat. Het beste wat we kunnen en we raken onderweg onszelf soms kwijt.

Een ontkenning van wie je bent laat sporen na.

Als je denkt dat het nu tijd is voor verandering dan kan ik jou helpen om jezelf te leren kennen en aanvaarden wie je bent. Stap 1 is jouw triggers en onbewuste reactie- en denkpatronen leren herkennen. Stap 2 is het leren hoe je daar mee om kunt gaan. Wat je kan doén in bepaalde situaties.

Word jij gestuurd door angst of door vertrouwen? Hoe ga jij om met verantwoordelijkheid? Ben jij in staat om los te laten wat niet van jou is?

Ik kijk met een systemische blik naar jou en je voorouders. De houding en persoonlijke kwaliteiten van jouw ouders is bepalend voor jouw opvoeding. Ook de invloed van leefomstandigheden is groot. Denk aan slechte financiële omstandigheden of leven in angst.