Over bewegen

Bewegen lukt soms niet meer zo goed. Je bent stijf. Vooral ’s morgens bij opstaan. Ach, je wordt al wat ouder en dus ook wat strammer. Bij inspanning ben je sneller buiten adem dan voorheen. Kleine stukjes lopen voelt alsof je een berg hebt beklommen. Zelfs dansen lukt niet meer terwijl je dat altijd zo graag deed.

Door de pijn in je rug en schouders die vastzitten, beweeg je nog minder en word je een beetje knorrig. Het verstoort jouw slaap want je wordt wakker van de pijn. Als je een keer in de tuin hebt gewerkt of hout hebt staan kloven, dan is het moeilijk om weer overeind te komen en rechtop te staan. Je voelt het in de dagen daarna nog steeds: je bent te fanatiek geweest en over je grenzen gegaan.

Ondertussen ben je moe en blijf je vaker in je stoel zitten.

Je accepteert je klachten als horend bij het ouder worden of bij de overgang. Misschien heb je overgewicht, een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterol. Beginnende diabetes misschien? Artrose? Stress?

Binnenkort toch maar eens naar de dokter?

Of ga je met mij mee wandelen in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa? Gasteren ligt in het hart van het park. Neem dan wel goede waterdichte wandelschoenen of laarzen mee. Groepsgewijs wandelen is ook mogelijk. Van te voren spreken we een afstand af zodat jij de regie kan houden over wat mogelijk is voor jou.

Of gaan we samen oefeningen doen om de spanning in je lichaam los te laten? Een ontspanningsmassage gegeven door mij is ook een optie. Een combinatie is ook mogelijk! Ondertussen kunnen we het er dan eens over hebben waardoor je klachten zijn ontstaan en waar mogelijkheden liggen om deze klachten te verlagen, mee te leren leven of te vermijden. 

Niet alles ligt binnen mijn bereik en zo nodig zal ik je verwijzen naar de huisarts, fysiotherapeut, diëtist, yoga les, mindfulness trainer, massagetherapeut of anderen. Medicatiebeleid wordt bepaald door je huisarts of specialist.