Bescherm jezelf

Als iemand iets lelijks zegt dan zegt dat iets over deze persoon. De emotie, de woorden of het gedrag is van deze persoon.
 
Als je begrijpt waarom iemand zo lelijk doet of zegt dan kun je hier beter mee omgaan. Je kunt daarmee zelfs de ander helpen.
 
Wat speelt hier dan?
 
Soms raakt iets aan oud zeer of onbewuste behoeften. Heftig uit de hoek komen kan ook een manier zijn om een grens aan te geven. Dus zeggen waarom iets je raakt, wat het met je doet en wat je nodig hebt, voegt veel meer toe dan slaan met woorden door te verwijten of door negatief gedrag.
 
Lukt dat jezelf niet dan kan iemand anders misschien daarbij helpen. Opkroppen van emoties helpt niet. Dat wordt een veenbrand wat op een ander moment fel uitbreekt.
 
Jezelf steeds aanpassen en vriendjes willen zijn (overlevingsgedrag wat aangeleerd is) omwille van de lieve vrede houdt ook ergens op. Dan kun je beter eerder aangeven waar het knelt. Soms voel je dat het ergens schuurt maar dan weet je zelf nog niet waardoor. Bij jezelf te rade gaan en onderzoeken wat de onderliggende behoefte of het probleem is, geeft je meestal het antwoord. Daar kun je dan woorden aan geven en dit zeggen zonder aan te vallen of in te slikken.
 
Van opgekropte emoties word je ziek omdat de opgebouwde stress niet weggaat. Het heeft een negatief effect op hersenen, spierspanning, pijn, immuunsysteem en gedrag.
 
Heb je dit nooit geleerd?
Nou, ik ook niet en het is mij ook gelukt en ik oefen nog steeds.
 
Wil je dit van mij leren?
Niets gaat vanzelf..
Verandering begint bij jezelf.